Dragoș Galbur este un cunoscut blogger din Moldova, care a fondat un nou partid, dar cu un nume vechi, Partidul Național Moldovenesc, succesorul celui din 1917. Dragoș Galbur este de profesie medic stomatolog.
– Dragoș, de ce ai decis anume în această perioadă să fondezi un partid? Cine sunt alegătorii tăi? Caracterizează-i în două fraze.
În primul rând cititorii noștri trebuie să cunoască și faptul că eu am trăit după hotare ultimii 5 ani, dar am decis să mă întorc acasă în vara anului trecut. Mulți m-au considerat nebun că m-am întors, însă probabil aceia nu cunosc ce e dorul de casă, de părinți, de bunici, de locurile dragi. În plus, războiul de la hotarele noastre mi-a acutizat și mai mult simțul patriotic, și am avut o zvâcnire în mine că trebuie să mă întorc acasă și să fac ceva pentru țară.
Am început acest proiect politic pentru că am înțeles că în mod real și drastic, lucrurile pot fi schimbate doar prin actul politic. Până acum tot ce am făcut a fost activism civic, dar impactul major în societate îl poți avea doar prin politică. Asta e realitatea. Acum trecem printr-o perioadă dificilă a istoriei, cu războiul la ușă, cu șantaj energetic, propagandă masivă informațională, criză economică etc, și anume în aceste momente complicate e nevoie de implicare, e nevoie de curaj și inițiativă. De asta am decis că acum e momentul.
Nu cred că avem un profil definit al alegătorului nostru. Alegătorii de mult nu mai votează partidele pentru doctrină, ci mai degrabă votează partidele pentru oamenii din fruntea lor. Votul sănătos se dă pentru încredere. Acum, misiunea noastră este să inspirăm încredere prin mesajele și acțiunile noastre, dar și prin comportamentul nostru desigur. Noi știm că există mulți moldoveni muncitori, iubitori de patrie, de valori naționale, dar sătui de toate partidele și politicienii de până acum. Însă spre deosebire de restul, Partidul Național Moldovenesc este un partid care vede necesitatea schimbărilor într-un mod mai radical, fără multă vorbă și diplomație. Oamenii sunt sătui de promisiuni și discuții inutile.
– De ce ați ales sloganul – Vin moldovenii? Timp de 30 de ani, tot moldoveni vin la putere.
Timp de 30 de ani Republica Moldova a fost sub control politic rusesc aproape în totalitate. În ultimii ani, trebuie să recunosc, Rusia a început a pierde ușor controlul politic la Chișinău, însă am început să fim dirijați de alte state. Nu că aș avea ceva împotriva celor care ne dirijează acum, îi respect că ne ajută în aceste vremuri grele, însă consider că noi trebuie să fim responsabili de conducerea și orânduirea noastră socială. Am impresia că suntem mereu în căutare de stăpâni.Nu mai suntem în epoca medievală să fim vasalii cuiva. Putem fi parte în uniuni, comuniuni, dar cu condiția ca noi să decidem lucrurile pe interior. De asta am ales sloganul ”Vin moldovenii”, pentru că vrem ca moldovenii să conducă Republica Moldova, nu tot felul de agenți ruși sau consilieri germani, cum s-a întâmplat până acum, dar și acum.
– Care este proiectul de țară al Moldovei, trasat de Partidul Național Moldovenesc, în următorii 5-10 ani?
Proiectul de țară al Moldovei pentru următorii ani nu poate fi altul decât aderarea și integrarea în Uniunea Europeană. Și toate partidele politice existente sau care vor mai apărea, trebuie să înțeleagă că acesta e parcursul nostru și că toți împreună trebuie să muncim în această direcție.
În același timp, din păcate, noi încă am rămas blocați în 1991, în procesul de obținere a independenței. O țară își controlează hotarele, noi nu. O țară are o limbă oficială recunoscută de oamenii de știință și cultură, noi nu. O țară se respectă, noi nu. Deci avem mult de lucru, iar în următorii 5-10 ani, trebuie să ne axăm mai mult pe soluționarea în mod real a separatismului transnistrean și găgăuz. Nu, asta nu înseamnă războaie și vărsări de sânge, așa cum își închipuie unii. Aici vorbim despre aspectul economic al separatismului. Ori trăim toți împreună în armonie, echitate și plătim toți impozite, ori adio pentru totodeauna. Chișinăul deține toate pârghiile necesare ca să hotărască odată și pentru totdeauna chestiunea transnistreană. E nevoie doar de voință politică și curaj. Și Partidul Național Moldovenesc anume asta și înseamnă – voință și curaj.
Prin urmare, după toate calculele noastre,
dat fiind faptul că noi acum achităm aproape toate facturile cu 50% mai scump decât ar trebui, anume din cauza separatismului de peste Nistru. E mult de vorbit aici, dar totul este posibil de schimbat, când se dorește.
Totodată, spre deosebire de alte partide, Partidul Național Moldovenesc este și un partid educativ, nu știu dacă am avut așa ceva în politica noastră vreodată. Pe lângă faptul că ne dorim oameni noi în politică, vrem să educăm populația, prin informare, acțiuni și schimb de experiență. O să plantăm sentimentul de patriotism în oameni, o să trezim sentimentul de demnitate națională și stimă de sine. Acest lucru este posibil, pentru că să fim sinceri, moldovenii au mari carențe la acest capitol. Deci pentru următorii ani, Educația este unul dintre obiectivele noastre de bază, fiindcă aceasta reprezintă fundamentul pentru a construi mai departe.
În rest, avem obiective, proiecte și viziuni pentru toate domeniile, sănătate, agricultură, sport, protecție socială etc.
– Ce calități ar trebui să întrunească un lider național în accepțiunea ta?
Un lider național trebuie în primul rând să fie integru din punct de vedere moral și juridic. Trebuie să fie cel mai mare promotor al valorilor noastre naționale. Să fie un exemplu de curaj, atitudine, inițiativă și empatie. Pentru că puterea exemplului unui lider național este cel mai bun impuls pentru societate cum ar trebui și ea să fie. Uitați-vă la ucraineni, unde curajul și demnitatea președintelui Zelenski s-a transmis puternic și poporului.
Am citit mai multe articole despre activitatea ta publică. De exemplu, într-un articol publicat de ziarul Timpul ești acuzat că ai fost în buzunarul lui Plahotniuc, și acum ai trecut în cel a lui Șor.
– Cum îți explici, de ce au apărut aceste suspiciuni?
În primul rând acestea nu sunt suspiciuni, ci invenții și falsuri.
Într-adevăr, imediat a doua zi după ce am anunțat că mă implic în politică, internetul a fost împânzit cu tot felul de atacuri, falsuri și invenții despre persoana mea. Sunt exact ca și cele în care se scria că Maia Sandu e de orientare sexuală netradițională sau că va aduce 30.000 de sirieni dacă va deveni președinte. Niște porcării. Inițial m-au surprins, însă foarte repede am înțeles că acestea sunt, de fapt, un indicator că sunt luat în serios, că undeva, cineva vede în mine un potențial politic enorm. Eu dorm foarte bine noaptea, pentru că știu că nu am încălcat legea, nu am comis în viața mea nicio ilegalitate, nu am făcut parte din niciun fel de partide sau organizații obscure. Sunt tânăr, am făcut carte 12 ani de școală și 14 ani de facultate, am curaj și demnitate și în afară de părinților mei, nu datorez nimănui nimic.
Anume de asta se agită cei care nu mă plac, că nu au ce să-mi facă, că nu găsesc nimic cu ce să mă îndoaie. De aici și toate invențiile acestea cu Plahotniuc, Șor și alții. E cel mai ușor să murdărești un om asociindu-l cu acești penali. Acum nu mă mai afectează. În plus, ziarul Timpul în ultimii 10 ani a lucrat pentru Partidul Democrat, iar când democrații s-au desumflat odată cu plecarea lui Plahotniuc, Silviu Tănase, patronul ziarului a început a scrie la comandă pentru oricine îi oferă 100 de euro. Dacă îi dau mâine 100 de euro ca să scrie că Dvs sunteți în buzunarul lui Șor, vă asigur că va scrie. Este clar că atacurile asupra mea au fost făcute la comandă. Încă nu mi-e clar de ce, dar nici nu cred că mă mai interesează.
Am conștiința curată, privesc fiecare om cu care discut direct în ochi, pentru că știu că acest proiect este creația mea 100% și fiecare leu pe care l-am investit a fost muncit de mine și îmi aparține. Începând din această lună am început toată echipa a cotiza pentru proiect, și deja îmi este și mie mai ușor.
– Dacă cineva v-ar ruga să scrieți o cronică despre ultimii 30 de ani, care ar fi primele trei fraze?
Totul a început promițător pentru Republica Moldova. Proclamarea independenței față de URSS, tricolorul – drapel de stat, limba română – limbă oficială, toate bune și frumoase, doar că refuzul României de a ne uni, așa cum era logic și firesc, ne-a spart din punct de vedere moral și național. Iar cei care au profitat de acest lucru, au fost rușii, care ne-au și controlat în toate aceste decenii. Nu aș spune că ultimii 30 de ani au fost tocmai fericiți pentru noi, dacă astăzi, în 2023, încă mai stăm cu armata rusă pe teritoriul nostru, încă ne mai certăm cum ni se numește limba și idenitatea. Ce să zic, aș scrie o cronică în vreo 5 volume a câte 500 de pagini despre ultimii 30 de ani ai Republicii Moldova.
– Cum vezi evoluția Moldovei timp de 1-2 ani?
Evoluția și existența Republicii Moldova în următorii 2 ani depinde în mod direct de evoluția și deznodământul războiului din Ucraina. Mă uit destul de real la lucruri și nu fac parte din categoria celor care deja declară Rusia învinsă. Îmi doresc din toată inima ca Ucraina să reziste, depindem mult de asta.
În altă ordine de idei, dacă va fi pace, sunt absolut sigur că Republica Moldova va evolua frumos, absorbind fonduri europene pentru proiecte pe infrastructură, educație, sănătate etc. Desigur pentru aceasta, avem nevoie de o clasă politică nouă în totalitate, unde să nu se mai regăsească niciunul dintre cei care au contribuit la acești 30 de ani de nefericire pentru Republica Moldova.