Featured Posts

To top
1 iun.

Corina Muntean: ,,Totul devine posibil când ai dorințe autentice!”

Odiseea Corinei Muntean:

Când o întâlnești pe Corina Muntean înțelegi că totul devine posibil când ai  dorințe autentice.

Caldă, modestă, cu un bun simț, tot mai rar întâlnit.

A devenit cunoscută în același timp cu școala căreia i-a dat naștere – Friendly English School.

Dar puțini știu ce experiență inedită se ascunde în spate. De-a dreptul impresionantă. A trecut prin toate etapele pe care le poate avea un profesor.

A predat engleza la : liceu, școală primară, universitate, școală privată. Un parcurs destul de mare și amplu.

La 29 de ani decide să plece în Statele Unite cu intenția de-a se stabili cu traiul. Nu vedea o schimbare a lucrurilor în Moldova. Și la nivel personal și profesional ajunsese la o plafonare.

În America totul era exact așa cum și-a dorit, la început, ca mai târziu să-nțeleagă că nu-i drumul ei, și nici locul potrivit pentru o evoluție armonioasă dintre carieră și echilibrul emoțional. Hotărâtă și încrezătoare a luat decizia să revină acasă, în Moldova.

A continuat să exceleze ca profesoară, angajată la o școală privată.

A trăit momentul de revelație și cotitură dintre Corina – profesoară și Corina – antreprenoare. A înțeles că știe și poate să administreze o școală mai bine decât cei care o angajase. Limba engleză poate fi învățată altfel, cu mai multă pasiune, implicare și bucurie! Atunci a simțit că a venit timpul să-și asume responsabilitatea pentru întreg procesul, și a dat viață propriei afaceri. Au fost suficiente doar două săptămâni de lucru într-o școală de engleză, ca să înceapă ,,nebunia’’ Friendly English School.

O să fac o mică excepție, chiar dacă am fost rugată să nu scriu despre viața personală, o să întredeschid doar o paranteză. A trecut printr-un divorț cu multe lecții. Ceea ce m-a surprins a fost bunătatea și înțelepciunea cu care a vorbit despre fostul soț – închid paranteza.:))))

O puteți cunoaște mai bine pe Corina Muntean din răspunsurile ce urmează:

E nevoie de mult curaj ca să deschizi o afacere în Moldova.

Care-i relația ta cu frica?

Eu cu frica am avut o relație destul de strânsă, timp de aproape doi ani după reîntoarcerea din state. Am trăit prea mult timp împreună, ca s-o mai simt. Am început afacerea fără frică, doar entuziasm și determinare. La treningul de bussines parcurs de mine, mi s-a spus de riscurile care pot aparea în proces. Nu a contat, atât timp cât eu trăiam o dorință aprigă de-a realiza acest proiect. Euforia și acea stare, m-au ajutat ca lucrurile să meargă relativ ușor. Evident că au fost și momente grele, cu pierderi, dar mă bucur că am reușit să le depășesc. Nu regret deloc, pentru că între timp, s-a ajuns la o balanță financiară care îmi permite să dezvolt afacerea și să creștem împreună.

Ești balanță și ai ajuns la o balanță….:))))

Da, echilibrul perfect :)))

Ai găsit echilibrul și în viața personală?

Sunt în proces, să știi că eu niciodată nu am visat la o carieră de succes. M-am văzut cu familie, copii. O  casă cu multă dragoste și căldură.

Ai trecut prin crize, depresii, pentru a deveni ce ești azi? De obicei oamenii evoluează  după niște schimbări dureroase, sau sunt înzestrați de o inteligență emoțională nativă și le depășesc relativ ușor.

Eu am trecut printr-o criză – depresie, care a durat aproape doi ani. Este o întrebare destul de înteresantă de ce vin și de ce ajungem să le trăim atât de adânc. De fapt, corpul este primul care ne comunică când intervin în viața noastră. Trebuie doar să avem inteligența să-l ascultăm. Din păcate, recunosc, eu prea mult timp m-am pliat pe dorințele altora și le-am ignorat pe ale mele. Ca să rămân fată bună, le-am redus la tăcere ! Drept rezultat, am trăit o depresie care m-a condus spre drumul cunoașterii de sine. Mi-am învățat lecțiile și la plecare mi-a lăsat un dar: nașterea afacerii- Friendly English School

Revin la afacere, pe  piață există o concurență destul de mare, sunt multe școli care predau limba engleză. Cum ai reușit să-ți faci loc și încă unul inpunător? Școala Friendly English School a devenit cunoscută într-o perioadă scurtă.

Eu asociez bussnesul cu un copil. Până la doi ani este vulnerabil, abia începe să meargă fără susținerea părinților. Pe lângă dorința de-a trăi, bucuria vieții, îl caracterizează și naivitatea.

Nu mi-a fost frică de concurență. Veneam cu o altfel de abordare în studierea limbii engleze. Primii doi ani țineam să cred că nu există în general concurență, că toți avem același scop – predarea limbii engleze.

Suntem colegi și ar trebui să promovăm idei comune. Ca după doi ani să mă maturizez și să înțeleg că există și e firesc să fie. O cred benefică, cu cât este mai mare, cu atât calitatea crește și te stimulează să evoluezi. Studenții care ajung la noi, vin la recomandarea celor care au absolvit câteva nivele la Friendly English School. Acest  fapt mă bucură cel mai mult. Este un indicator care îmi dă aripi să merg mai departe în același ritm. Până la urmă, toți au loc sub soare!:)

Ce ai simțit când ai deschis prima școală?

A fost o perioadă foarte înteresantă și intensă. Ca să înțelegi, activam, mergeam la orele în care învățam cum se deschide o afacere. Și în wekend deschideam filiale la nordul Moldovei. Prima a fost în satul de baștină, Corjeuți. Evident, trăiam emoții de bucurie și fericire. Pentru mine a contat că am putut contribui la comunitatea în care m-am născut, pentru că eu și fratele meu n-am avut această oportunitate, să mergem la ore extra-curriculare.

De câți bani ai avut nevoie ca să pornești afacerea?

Am început cu o investiție de 10.000 euro. Este o cifră aproximativă, pentru că ulterior a fost necesar de  procurat un imobil și multe altele. La scurt timp, am vândut și apartamentul în care locuiam, ca să pot crește afacerea. De fapt, antreprenoriatul este activitatea care mă provoacă din toate aspectele vieții: relaționarea cu oamenii, dezvoltare personală, succes, bani. Este un proces care nu are sfârșit. Nu-ți permite să intri în zona de confort, ești permanent pe dezvoltare.

După ce criterii angajezi profesorii la Friendly English School?

Principalul indicator este dragostea și pasiunea față de engleză. Acest lucru se simte și se vede. Este complicat prin faptul că sunt puțini profesori care sunt gata să treacă printr-o adevătată transformare. Le este greu să se dezbrace de sistemul vechi și să îmbrace unul reformat.

Noi mergem pe individualitatea grupului, pentru că fiecare este diferit. Dacă avem zece grupe de începători, procesul este diferit. Oamenii de fapt dictează cum ar trebui să fie. Unii sunt in mai  introverți și încercăm să venim cu diferite jocuri interacive, cu extroverții dincontra intervenim noi mai des pentru o disciplină mai bună.  Partea cea mai frumoasă  este că oamenii după cinci săptămâni se schimbă. Devin mai veseli, deschiși, le dispar grimasele de pe față. Nu trebuie să stai doar în bancă să scrii sau să citești. Până la urmă nu iau eu decizia, dar studenții. Dacă trece testul suprem, aprecierea lor, atunci rămâne.

Eu sunt Toma-Necredinciosul, până nu văd, nu cred. Povestește o istorie de succes despre un student care a parcurs câteva nivele și a reușit să vorbească destul de bine în engleză.

Sunt câțiva studenți care au reușit să ajungă la un nivel ridicat de cunoaștere a limbii într-un timp record.

Pentru mine fiecare student este special, mă strădui să găsesc cheia potrivită ca să ajungem la un rezultat bun, printr-un efort comun.

Dar, totuși, o excepție care confirmă regula…? J))))  

Sunt mai multe, dar mă voi rezuma la două. Exemplul unui băiat care obținând green cardul, după de trei luni de studii intensive a ajuns să cunoască destul de bine engleza ca să reușească să se angajeze în State. Avea un potențial extraordinar, lucra în IT și cumva era familiarizat cu termeni în engleză.

Un alt caz mai recent, Loredana și Sabina care au fost transferate de mămica lor într-o altă școală. Au învățat franceza până în clasa a șasea. Iar în școala nouă era engleza. Și în decurs de trei luni de zile noi, iarăși, am reușit să obținem un nivel destul de mare cu ele, ca să facă față procesului de învățământ din școală și să incheie simestrul cu o medie de 8,70.

Am o întrebare, întrebătoare. De ce copii ajung să învețe engleza ani de zile la școală sau liceu, și într-un final să n-o poată vorbi. Ce părere ai despre sistemul actual de învățământ ? Te-ai implica dacă ți-ar cere să contribui la schimbarea lui.

Predăm aceeași limbă, însă rezultatele într-adevăr sunt diferite. Ceea ce am observat din experiența celor 14 ani de activate este faptul, că copii sunt altfel, de cum eram noi pe timpuri. Ei au nevoie de mai multe activități pentru a le capta atenția și pentru ai motiva să studieze. Cred că ar trebui să schimbăm metodele în școală, să apelăm la mai multă creativitate – lecții practice. Să mergem cu ei la magazin, restaurant. Și cel mai important, am convingerea că predarea fără frică aduce mai multe rezultate . Sunt de părere că devenind prieteni cu ei, adoptăm stilul frendly în metoda de predare, avem doar de câștigat, atât profesorii cât și studenții. Cu mare drag, m-aș implica într-un proces de reformare al actualului de învățământ. Însă, cred, că oamenii ajung să se implice la timpul potrivit.

 Ai devenit foarte cunoscută, ești ca Amelie din filmul cu același titlu, peste tot. Succesul ți-a adus mai mulți prieteni sau dincontra? I-ai simțit că se bucură împreună cu tine?

Eu nu știu ce era în sufletul lor, dar într-adevăr multe relații de prietenie s-au încheiat. Explicația mea este că orice relație, activitate, are nevoie de timp. Eram la început și m-am dedicat la maxim în bussines, deaceea unele relații de prietenie au avut de suferit.

Ce cărți te-au marcat?

,,Alchimistul’’ scrisă de Paulo Coelho și una mai recentă ar fi: ,, Femeiea care aleargă cu lupii, un fel de ghid pentru femei.

Cum te vezi peste cinci ani?

Mă văd soție, mamă, fericită!

Helgablog

Corina Muntean

Împărtășește dragostea pe:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •