Întâlnirea cu Andrei Lungu, producător autohton, m-a convins că merită să scriu despre curajul de-a fi primul.
Având convingerea că se poate, și trebuie să faci lucruri care altora le par imposibile.
Vă las să-i cunoaște-ți ,,nebunia” de-a deschide primul magazin de produse exclusiviste din piele de pește.
– De ce anume din piele de pește și nu din șarpe sau crocodil ? Presupun că e o întrebare frecventă, dar, totuși….
Când mă pregăteam de interviu, am aflat că sunt și din broasca: pantofi, portmonee,etc. La drept vorbind, prețul e unul cosmic.
Conceptul pe care l-am pus în discuție este în primul rând, unul, ecologic, de reciclare a resturilor care provin din activitatea de prelucrare a cărnii din pește.
Anume din acest motiv, acest proiect, imi place mie personal și am motivația să-l dezvolt. Nu presupune o metodă violentă de obținere a materiei prime pentru produsele pe care le comercializez.
În alte cazuri: broasca, crocodilul, șarpele, struțul sunt omorâte, și nu cred că se procedează uman față de aceste vietăți.
Soiuri de pește sunt mai multe, dar noi am optat pentru Nisetru și Somon, ca fiind niște pești “nobili” cu o factură și un desen foarte bogat.
-Cum a fost drumul de la intenție până la realizarea acestui concept inedit și neordinar? Și cât timp v-a luat?
De obicei nu sunt grăbit în a lua decizii, gândesc, calculez, analizez…..În această situație n-am ezitat mult și m-am bazat pe intuiție
– Se deosebește prin ceva pielea de pește sau cea de vițel, mă refer la rezistență sau uzură?
Multă lume crede că această piele ar trebui să fie “magică”- nu este așa. Dar într-adevăr e deosebită! :)))) E o piele de 2 ori mai subțire decât cea de vițel, și de 3 ori mai rezistentă, elastică, atât…..
În rest, e la fel ca oricare altă piele.
Doamnele mai remarcă că produsele din această piele sunt mult mai ușoare, la gențile de damă fac referință.
⁃ Cine sunt cumpărătorii Brandului Shadi?
Poate că pare neprofesionist, dare eu voi răspunde sincer – nu știu exact cine sunt consumatorii acestor produse….
Le-au cumpărat și elevi și oameni bogați. Probabil, din punct de vedere al prețului nu este corect să ne limităm la o anumită categorie socială.
În general, sunt oameni care ies din tipar, care vor “ altceva ”.
– Povestiți puțin despre concurența dintre producătorii autohtoni? Sau nu concurați?
Produsul meu, ca concept, n-are concurenți, dar sunt mulți producători care fac produse de marochinărie de așa o înaltă calitate, că eu mă înscriu în admiratorii lor, și învâț multe de la ei.
– Participați la diferite evenimente Fashion din Moldova?
Am trăit și așa experiențe. :))) Am participat la expoziții. Dar eu, totuși, sunt cu produse de nișă și nu sunt convins că prezint mare interes la expozițiile de mass-market.
– Cum vedeți brandul Shadi peste cinci ani?
Daca o să fac totul correct, atunci, Shadi va fi asociat cu produse premium class, dar accesibile si pentru middle class. Așa îl văd.
– Preconizați să vă extindeți afacerea în România sau Europa?
Chiar dacă nu aș avea așa planuri, situația o să mă impună să merg cu acest proiect și peste Prut. Am multe solicitări și reacții din acea zonă.
– Cum se lucrează în Moldova, au mai rămas oameni care să poată realiza produse exclusive, de lux, mă refer la designeri, cusătorese….?
Din păcate, nu au rămas foarte mulți specialiști care cu adevărat știu a face produse calitative. Trebuie să recunosc, că mulți cetățeni din Moldova nu sunt foarte pretențioși, și din acest motiv au apărut pseudo-specialiști în multe domenii.
Trebuie de ales foarte atent partenerii de producere. Există și oameni pricepuți, dar nu foarte curajoși, și nu au acceptat provocarea să încerce ceva nou.
Designerul meu se află în Spania, acolo am și o parte de producere. În Moldova am identificat doar compania TRENWOOD și Victoria Boldurescu de la compania Arilu, care pot fi numiți din punctul meu de vedere, meseriași și parteneri de nădejde.
– Ce așteptări aveți de la consumatorii de produse de calitate și ecologice din Moldova?
Încerc să privesc lucrurile mai larg, mă strădui să conving oamenii să devină consumatori al produselor ecologice, chiar dacă până azi nu erau.