Featured Posts

To top
17 apr.

Femeia de afaceri, Angela Gladei:,,Eu nu pot trăi fără dragoste!”

interviu cu Angela Gladei

Angela Gladei este tipul de femeie despre care se scriu cărți.

A reușit să crească două fete mari. O carieră de succes, frumoasă și pur și simplu înteresantă.

Găsesc în tine o combinație rar întâlnită:

Inteligeță, voință, perseverență, dar în același timp feminină, caldă, luminoasă, vulnerabilă.

Descrie-te în câteva fraze.

Sunt o femeie emotivă contrar aparențelor. Sobrietatea și rigidatea sunt mai mult o haină necesară. Sunt deschisă, dar în momentele critice mă adun și se activează partea masculină, pot fi și dură. În mine trăiește și Eva dar și Lilith, coabitează ambele destul de armonios.:)))

Sunt o femeie care apreciază foarte mult soarele și la propriu dar și la figurat. Are claritate, știe ce vrea, foarte curioasă și curajoasă!

De ce a fost necesară o Asociație a Femeilor de Afaceri?

În primul rând să învețe una de la alta. Întrunește sub umbrela ei femei la diferite etape de dezvoltare. Sunt membre, manageri de succes cu o experiență  utilă pentru începători. Sunt membre care sunt la îneputul  afacerii și unele care deja exportă produsul, fiecare are ce învăța una de la alta.

De ce anume sintagma ,, pentru femei,, ?

Oricum noi suntem o societate destul de masculină când vine vorba de afaceri. Și nu doar în Moldova, e o tendință în lume. O percepție generală, asta nu înseamnă că și eu cred așa. O femeie apriori are nevoie de sprijin, de un cluster, pentru o evoluție bună. Și cum ne înțelegem noi femeile, nimeni n-o poate face mai bine. Suntem o specie aparte. Cum se spune bărbatul nu trebuie să înțelegă o femeie, trebuie s-o iubească. Susținerea este importantă pentru că nu tot timpul avem parte de dragoste.

Ai anticipat o întrebare. Angela Gladei  are parte de dragoste? Mă refer la cea cu fluturi în stomac.

Am trecut și prin experieța asta.: ))) Când ajungi la etapa mea de maturitate care înseamnă două fete mari. Lucrurile puțin se schimbă și noțiunea iubirii ia o altă formă. Devine mai plină, consistentă.

Povestește despre afacerea pe care o conduci.

În august o să facă 4 ani. Este o companie de consultanță, inițiată pe baza unui proiect sponsorizat de către suedezi ,,Strategic manegement,,. Un schimb de experiență, învățam să  scriem un proiect. Eu am fost responsabilă pentru echipa din Moldova. Prin acest proiect am instruit 137 de tineri și ulterior angajați în companiile partenere ale priectului. ITMC(intenrship, training, mentoring, coaching pentru absolvenții instituțiilor superioare de învățământ din Moldova) a stat la baza fondării afacerii mele de consultanță, Business Development Capital. Prin ea continui să ajut tinerii antreprenori să ia decizii de business corecte în concordanță cu timpurile noastre într-o schimbare continuă econmică și socială.

Dacă ai fi pusă în situația să alegi dintr-o femeie sau bărbat, cu un CV identic, cum ai alege și pe cine?

În acest moment un bărbat, pentru că eu știu ce înseamnă gender balance.

Sa-nțeleg că aveți mai multe fete?:)))

Da, sunt mai multe fete în colectiv. Și e nevoie de un bărbat pentru că noi vedem lucrurile diferit, gândim diferit. Pentru a-ți face o parere obiectvă, completă. E bine să fie ambele. Până la urmă ce a creat natura e un lucru frumos, e simplu. Și nouă ne rămâne doar să le  folosim adecvat.

Angela Gladei este feministă?

Nu, eu sunt o femeie echilibrată.

Ce te face să continui, să rămâi în domeniu? Au fost momente când ți-ai zis că nu mai vrei?

Acum sunt la etapa când îmi consolidez echipa, portofoliul de clienți.

Dar au fost ?

Da, pentru că eu am fost angajată o perioadă foarte îndelugată. Am lucrat 16 ani la bancă și 7 ani manager general pentru o companie financiar-bancară. Cât timp am lucrat în banking am schimat trei bănci. Pentru că atunci când mediul nu te mai reprezintă, nu ai decât să alegi un altul. Tu îl poți influența într-o oarecare măsură, dar să-l schimbi, nu.

În contextul în care ne aflăm socio-politic, când puterea de cumpărare scade din cauza unei migrații masive, cum vor evolua lucrurile. Și ce vorbesc oamenii de afaceri în discuțiile private?

Eu sunt optimistă, cred că nu ar trebui să așteptăm să vină cineva să ne schimbe. În măsura în care fiecare o să facă ceva pentru această schimbare, ea va veni. Desigur, dacă ne-o dorim. Eu nu sunt niorlăită sau fatalistă.

Totuși, care sunt tendințele?

Statistic vorbind, lucrurile merg spre bine, de la an la an. S-a stabilizat inflația, cursul valutar. S-au consolidat rezervele valutare. Și salariul este în creștere. Altceva, că importurile sunt mai mari decât exporturile. Atenția ar trbui să fie spre bisnesul de producere. Să încurajăm antreprenorul care vrea să exporte.

Cu toate astea lumea decide să plece, să emigreze.

Dar eu văd și mulți curajoși care decid să rămână. Da, poți pleca sau să contribui la schimbarea realității în care suntem, prin impactul propriilor acțiuni. Dar să-l modifici total nu poți. Pentru că sunt aspecte sociale, politice, economice, ecologice, tehnologice, care nu depind de tine și nu pot fi schimbate peste noapte. Sunt probleme foarte multe, dar pe de altă parte pot deveni oportunități pentru business. Cu cât o societate este mai stabil organizată, cu atât oportunitățile de afaceri sunt mai mici.

Multe familii decid să emigreze pentru copii.

Presupun că e o chestiune mai profundă, nu-i doar pentru copii….

Da, copii mei tot își fac studiile la Londra, dar eu am rămas aici. Probabil e doar un pretext, mă refer la cazurile când oamenii își permit, pentru că sunt diferite situații.

Într-adevar mediul în care trăim este destul de frustrant. Avem posibilități limitate, când vrei să te odihnești, n-ai munte, mare. Nu sunt multe locuri în care să-ți bucuri ochii. Nu ne putem compara cu România, care chiar este o țară frumoasă. Variată prin oportunitățile de-a alege. Ai unde să te refugiezi sâmbătă, duminică. Și da, infrastuctura este foarte importantă. Am ajuns să trăim unicolor. Știm doar de muncă. Cu un program limitat muncă-casă. Dar nu se trăiește viața așa, deaceea unii aleg să plece.

Daca vreo dată aș decide să plec, știi unde ar fi?

Unde?

În Tibilisi, Georgia. Este un oraș similar cu Chișinăul după dimensiuni, dar mai curat și cu o infrastuctură mai bună. Georgia poate fi comparată cu Moldova după mărime, populație. A trecut prin diferite dificultăți. Dar a avut noroc de un guvern care a reușit să schimbe lucrurile spre bine. Produsul intern brut este dublu decât la noi. Și acest lucru îl vezi la fiecare colț de stradă. Începând cu șoferul de taxi care te întâlnește la aeroport. Ei vorbesc cu mândrie de țara lor. Datorită șoferilor am văzut toată țara. Sunt punctuali, deschiși, nu se niorlăie, și nu se plâng pe viața lor. Sunt un popor  mândri că sunt georgieni!

Uite când noi o să învățăm să ne mândrim că suntem moldoveni, atunci n-o să mai vrem să plecăm.

Dar până la urmă, depinde și de noi ce transmitem copiilor noștri, pentru că ei au educat în copii aceste valori din generație în generație. Au un respect aparte pentru femei. Acasă ea este Rege, rolul ei este determinant în luarea deciziilor. Femeile reușesc să educe din băieței adevărați bărbați.

Acest lucru se manifestă prin atitudinea pe care o au față de țară, femeie, copii!

Comunici cu mulți începători și doritori de-a prospera în business. Care sunt cele mai frecvente greșeli la început?

Primul lucru ar fi insuficieța de cunoștințe în domeniu.

A doua greșelă, momentul când se orientarează spre un rezultat material, fără a conșientiza că ei mai întâi ar trebui să dea: anganjaților, partenerilor, statului, familiei.

Și doar după, poți să calculezi ce îți rămâne și ție. Sunt foarte multe riscuri. Dușmanul antreprenorului sunt așteptările unui rezultat material rapid neconștientizând toate riscurile.

Dar cel mai important lucru este viziunea, pentru că în mare parte au cunoștințe în domeniu, spirit antreprenorial, dar viziunea înseamnă să vezi în ansamblu lucrurile. Doar atunci ești capabil să iei decizii care te pot duce spre un rezultat bun.

Așteptările sunt mai mari decât le permit realitatea, pentru că n-o cunosc. Ea se formează din patru factori: cunoașterea sectorulu, produsului, viziunea antreprenorială și spirit antreprenorial. E nevoie să ai capacitatea de-a prevede, dar pentru asta trebuie să cunoști mediul și industria.

Povestește un caz când ai fost invidiată și din cauza asta ai avut de suferit?

Sunt o femeie care fără să vrea are parte de asta, recunosc, mă bulversează aceste chestii. Îmi este străin acest sentiment. Sunt un om foarte deschis și probabil dau pretext pentru oamenii invidioși.

Și cum reacționezi, te-ai vaccinat între timp?

Să știi că nu sunt vaccinată. Emoțional sunt vulnerabilă, sufăr destul de mult la reacțiile oamenilor răutăcioase. Cel mai mult mă doare nedreptatea. Invidia până la urmă este nedreptate. Un om care  psiho-emoțional nu stă bine cu sine. ȘI din  momentul ce nu se se poate gestiona, îl conduce răutatea, nu raționamentul. Cine-i vaccinat împotriva răutății? Eu încă n-am văzut așa oameni.

Exemplu:

A fost un caz urât de tot. Am crescut profesional o fată, ca pe urmă să realizez că mă bârfea pe la spate și vorbea cu acționarul meu ce brand de haine port. Le sugera că ele depășesc prețul veniturilor mele oficiale. Asta ar însemna că eu nu-s onestă cu acționarul, l-aș fura.

Foarte mizerabil, pur și simplu, minciuni sfruntate. Aceste lucruri aveau un singur scop, să te murdărească, denigreze. Numai un om cu probleme poate acționa atât de perfid. Îmi este neplăcut să vorbesc despre acest caz pentru că s-a consumat recent…..

 E adevărat că dacă un moldovean sădește ,,harpașică”, la anul o sută îi vor urma exemplu? Ce păreri ai despre furtul intelectual?

Sunt destul de tolerantă, pentru că fiecare dintre noi are propria individualitate. De exemplu: la două gospodine le dai aceleași ingrediente, dar rezultatul va fi diferit, gustul mâncării face diferența.:)))

Cel care preia oricum riscă mai mult pentru că din start este al doilea.

Dar furtul în dragoste?

Înseamnă că nu a fost al tău.

De la un timp când mi se întâmplă lucruri urâte caut să înțeleg care a fost lecția. Dacă n-am să învăț, înseamnă că am să mai trec prin astfel de experință.

Eu cred că în viață avem o predestinare. Iar noi dacă nu suntem într-un echilibru cu regulile universului, atunci avem niște lucruri de învățat. Până la urmă, ce dăm aceea primim.

Ce carte te-a marcat și o porți cu tine?

Eu citesc multă literatură de specialitate. Dacă ar fi să aleg una la care revin, atunci e ,,Pescărușul’’ A. Cehov.

Cum te vezi la 80 de ani?

Sprintenă cățărându-mă prin copaci.:) Veselă, cu simțul umorului, povestind despre viața mea la strănepoți. Într-o casă cu o grădină micuță cu flori, savurând cafeau de dimineață

Singură sau în doi?

În doi, sunt o femeie care nu se simte plină singură.

Cum se trăiește într-o căsnicie 21 de ani?

Cu de toate, au fost momente frumoase dar și grele.

Se iartă până la capăt?

Omul iartă atât timp cât iubește. Până la capăt, dacă am întors foaia nu mai revin. Eu foarte multe pot să iert dacă iubesc.

Eu nu pot trăi fără dragoste! Cu ea ,,răstorn munții” și fac ce nu multora le reușeșete pe acest pământ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Împărtășește dragostea pe:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •