Featured Posts

To top
22 mart.

Iulia Panici, solista trupei ViaDaca:,,Pentru mine muzica este viață și leac”

helgablog

O

 

Iulia Panici, și-a schimbat radical viața după un eveniment complicat și tragic. De atunci, curge muzica și nu se poate opri. Pentru mine, Iulia Panici este o descoperire, ceva aparte, chiar dacă n-o cunosc personal.

Când am început aventura cu interviurile, mi-am promis s-o fac sincer și corect, doar cu oameni care îmi sunt înteresanți, frumoși prin ce reprezintă, sau curios de deosebiți prin controversele pe care le provoacă. Iulia, m-a cucerit cu piesa ,,Paparudă”, e specială pentru mine. O cântam lui Albert înainte de somn. După ce am ascultat-o în interpretarea Ei, am simțit că astfel de muzică poate ieși doar de la un om care se hrănește spiritual cu bunătățuri și informațional cu cărți profunde.

Mai ales, că într-un interviu a spus ca ea scrie textele: ,,Pădure verde” este atât de autentică, adevărată, textul și muzica te cuprinde și vrei s-o asculți continuuu.

Crezi că muzica poate schimba mentalități?

– Am un prieten, care provine dintr-o familie de etnici ucraineni, însă a fost atât de puternic marcat de muzica lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, în anii ’90, încât i-a trezit sentimente patriotice profunde față de limba și poporul nostru.

Studii științifice demonstrează că muzica are impact asupra sistemului neuronal, asupra structurii apei. Ritmul, baza muzicii, este tot ce ne inconjoară, noi suntem ritm: bătaia inimii, foșnetul frunzelor, murmurul apei. Am întâlnit oameni care mi-au vorbit despre emoții catharsice pe care le-au trăit în timpul concertelor noastre. Am primit mesaje de la ai noștri, plecați peste hotare și mi-au zis că muzica, Via Dacă le-a trezit un dor de casă și mândria pentru țară. Pe mine personal, muzica m-a întors la viață într-un moment de cumpănă. Muzica îi unește pe oameni în momente de tristețe și fericire. Ea poate avea efect tămăduitor.

Încantațiile și mantrele, muzica ce vine din suflet, ne conectează cu puterea divină, iar această conexiune nu are cum să nu ne schimbe.

Tot mai des lumea și cărțile motivaționale ne spun că trebuie sa-ți urmezi visele. Și vin cu tot felul de citate inspiraționale. Puțini, însă, povestesc cât de greu este. Cum a fost la început?

Nu există început. Este mai curând starea unei rătăciri complete, în care te regăsești dintr-o dată. Momentul în care te trezești că nu mai vrei nimic, nu mai înțelegi nimic, când totul în jur pare ireal, absurd și fără sens. Unele filosofii vorbesc despre starea zero, în care individul se regăsește la intersecția dezicerii de dorință și conștientizarea zădărniciei a tot ce există. Și acolo, pe o platformă foarte fragilă, începi să construiești o nouă realitate.

O realitate, care în esență, după cum a spus scriitorul rus, Oleg Pelevin, este un oximoron format dintr-un singur cuvânt. Mai departe depinde de imaginație, puterea interioară, rezistență și capacitatea de a ceda în fața întregului univers. Pare ciudat? De acord! Dar, la un moment dat, nu-ți rămâne decât asta.

În toate interviurile povestești că această schimbare a survenit după un eveniment tragic din viața ta. Ai renăscut, Ți-ai schimbat radical viața și activitatea. Cum ai spus: ,,Eu nu mai pot sa nu mai cant.” Mă simt obligată sa te întreb, care a fost acel moment? Poate se regăsesc mai mulți în istoria ta și devine un impuls de salvare, schimbare pentru unii.

– A murit Andrei. Soțul meu. Accident la munte. Cu o seară înainte, imi tot spunea să cânt. Așa cum n-a mai spus-o niciodată. Mă susținea în orice pornire. Mi-am dorit să cânt de când eram copil. Astfel de pierderi te pot face să nu mai vrei să faci compromisuri în viață.

Eu, încă n-am înțeles genul muzical al trupei, ViaDaca. E un aliaj dintre arhaic, de acolo, de la rădăcini, vechi, și nou prin ritm. Ce înseamnă pentru tine revenirea la sursa ceea unică de viață? Și cum ai defini-o?

– Muzica pe care o cânt m-a ales pe mine, ea vine de undeva, nu știu de unde, nu-mi rămâne decât s-o las să treacă prin mine. Nici n-am stat să pun prea multe întrebări, sau să analizez acest proces. E dincolo de rațional, e dimensiunea trăirilor, lași spiritul să treacă prin tine.

Care sunt rădăcinile tale?

Născută în Siberia. Din etnici ucraineni și moldoveni. Simt cum în mine se combină spiritul latin și cel slav. Mi se pare o conexiune puternică și frumoasă. Îmi doresc să pot valorifica acest amestec. Simt muzica tribală a strămoșilor noștri. Cred că are o putere magică. Îmi doresc să pot transmite această transcendență prin creația Via Dacă.

Ce cărți te-au marcat? Ți-au schimbat viața, valorile?

Una din cărțile din care tot continui să extrag povețe este “Alisa în țara minunilor”. În ultimul timp am revenit la povești, acolo se ascunde înțelepciunea adevărată.

Descrie o zi obișnuită… La ce ora te trezești, ce mănânci la micul dejun?

Nu mai am zile obișnuite. Urmez vibrația în permanență a naturii. Dar, dimineața cafea. Și, mare fericire, când am aces la mâncare vie și oameni vii. În rest, viață de om.

Familia te-a încurajat în începuturile tale muzicale?

– Familia m-a susținut întotdeauna în toate și ai mei au fost alături, cât de mult au putut. Nu știu dacă au crezut de la începuturi că muzica va deveni noua mea meserie, credeau, poate, că e un fel de-al meu de a ieși din depresie, însă când au venit la concert, au rămas impresionați și au devenit încrezători. În plus, mămica m-a inițiat în muzică.

Mama, fiind o fire foarte artistică, deși fără studii în domeniu, noi, când eram copil, seară de seară, în timp ce ea gătea, cântam serile la bucătărie. Ea mi-a deschis inima pentru folclor. Am și familia lărgită, prietenii mei, care m-au susținut foarte mult, fiecare cum a putut, cineva ne-a oferit spațiu pentru repetiții, cineva ne-a făcut poze și înregistrări video, cineva a făcut logo pentru trupă, cineva ne-a oferit susținere financiară pentru înregistrări, cineva a găsit cuvintele de încurajare potrivite, cineva ne-a ajutat să organizăm primele concerte.

Dacă ai avea posibilitatea să alegi pe oricine din lume, să-ți petreci o zi în compania lui (ei). Cine ar fi? 

-Dumnezeu.

Muzica poate deveni purificatoare? Pentru tine cum este?

– Pentru mine muzica este viață și leac, este felul meu de a mă exprima și autovalorifica. Toți oamenii trebuie să-și găsească propria cale.

Admiratorii Via Dacă, când vă pot vedea într-un concert? Eu tot vreau să vin.☺️

– Cel mai apropiat concert îl vom susține la București, la festivalul ,,Din Basarabia’’ ce va avea loc la Arenele Romane, București, pe data de 29 martie, alături de Gândul Mâței și Alternosfera.

Avem o pagină oficială de facebook și instagram, acolo anunțăm aparițiile noastre în concerte și festivaluri. Am avut un concert incredibil pe 25 decembrie la Chișinău, au fost tare muți oameni frumoși din diasporă și de acasă. Așa că ne gândim să mai organizăm un concert acasă. Ar fi frumos să-i mai prindem pe toți acasă.

Ai noștri.

Împărtășește dragostea pe:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •